Chema Olave: la preparació física aplicada al bàsquet.

16/09/2014

Per tots aquells que no el coneixen, Chema Olave és el cap de preparació física del Bàsquet Ploms Salle Reus. Ja fa un bon parell de temporades que treballa colze a colze amb els nostres entrenadors. Chema és Llicenciat en Educació Física, Entrenador Superior de Bàsquet, Professor de cicles d’Activitats Físico-esportives en l’Institut Cal·lípolis, Professor de Teoria de l’Entrenament i Entrenament per al Rendiment en la Facultat de CAFE Blanquerna.

Ha portat la Preparació Física i he estat entrenador d’equips ACB (Festina Andorra). LEB (Festina Andorra), LF2 Femenina (Reus Deportiu), EBA (CB Vilaseca, ADT, Copa masculí i femeni (Ploms-Salle, CB Vilaseca, Reus Deportiu, Morell, Centre Catòlic, CB Soria) i categories inferiors (FC Barcelona, Selecció Espanyola, Segle XXI, Tecla Sala, CBT, Ploms-Salle).

Aprofitem la gran experiència de Chema i tots els seus coneixements per donar la importància que té tot el nou material i la sala de treball amb aquesta entrevista.

Demanem al nostres jugadors i jugadores que pressionin, saltin, corrin amunt i avall més que cap altre, com plantejes la preparació física aplicada a formació?
És un procés que ha de durar vàries temporades. El fet que estiguin en “formació” presuposa un treball continu però sobretot adaptat a les característiques que es presenten a cada moment del desenvolupament. Hi ha unes normes bàsiques de l’entrenament que hem de complir: 1.- Primer la base, que és el treball aeròbic, el treball muscular de tonificació i l’eficiència en el desplaçament, gestos específics i el salt sense oblidar-nos del treball compensatori (cada esport “provoca” problemes musculars, tendinosos… que s’han de minimitzar) 2.- A partir d’aqui hem d’aconseguir l’optimització on ja podem parlar de rendiment, de resultats sense fer mal be als jugadors/es. Aqui el ventall de treball és molt gran basat en tasques anaeròbics de força, potència i velocitat.

I per equips sèniors?
En la PF d’equips sèniors se suposa que ja tenen un treball de base per la qual cosa pots escorçar els terminis i arribar a uns nivels elevats en una mateixa temporada. Tot i això l’absència de continuïtat en el treball durant les vacances fa que sempre hagis de fer un treball de base (aeròbic, tonificació muscular…) durant la pretemporada. A partir d’aquí entra la planificació dels òptims de rendiment, descansos i treball específic en funció de la competició. Ara be s’ha de tenir molt en compte que és impossible mantenir un nivell molt alt en l’estat de forma durant tota la temporada, aquest sempre te un comportament ondulatori de baixada/pujada.

Quina és la feina que s’ha fet fins ara i en què ens ajudarà el nou espai i material per treballar a pista?
Fins ara s’estaven seguint les directrius comentades i fent un bon treball de base, sobretot en els equips de formació (sèniors a banda). Els espais que te el club estan prou acondicionats per desenvolupar-lo i no hi ha problemàtica d’ús (pista d’atletisme…). Ara be a l’hora de fer un treball més específic i amb l’immediatesa que el rendiment necessita ens trobaven en la problemàtica de fer servir espais compratits amb usuaris externs als equips; aquest fet dificulta molt que a cada instant es pugui desenvolupar el treball desitjat. El nou espai ens donarà això precisament, la immediatesa que es necessària per a fer un treball determinat. A més a més ens permetrà poder desenvolupar una metodologia de treball diferent i més específica a mesura que es vagi dotant de material.

Què creus que és important treballar en iniciació i formació de manera específica?
Ja s’ha comentat abans: sobretot una bona base aeròbica, un treball de tonificació muscular progressiu adaptat a cada etapa, l’eficiència en el desplaçament (gran oblidat en el treball que es fa en els clubs) i la gestualitat pròpia del bàsquet. Indubtablement aquest treball és millor fer-ho a la pista amb la pilota, adversaris i presa de decissions però no sempre és possible. Per això es poden fer treballs diferents, no específics de bàsquet que provoquen un grau, més o menys elevat, de transferencia. Alguns continguts a desenvolupar seren: el treball ràpid de peus, els bons recolzaments…

Com ens pot ajudar tot això en aconseguir un millor rendiment físic i en el desenvolupament del nostres jugadores i jugadores? Què esperes aconseguir a aquesta temporada a curt, mitjà i llarg termini?

A curt termini que tots els nostres jugadors/es tinguin un nivell físic que els permetin aguantar sense problemes la temporada. A partir d’això hi ha dos fet importants: la implicació dels jugadors/es en la seva millora i les exigencies que cada equip/entrenador demanin. A llarg termini l’objectiu és clar. Assolir una ferma base per a poder assolir nivells màxims de rendiment en categories sèniors.

Moltes gràcies Chema! Ens veiem a les pistes!

new GYM 02


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Accessos Ràpids

logo 3 LQ

logo 3 LQ

logo 3 LQ

Entrades Anteriors