La Copa Catalunya s’adapta per sobreviure

06/02/2021
ADAPTAR-SE O MORIR?

Com dèiem a la darrera entrada, durant tot el període de restriccions a la pràctica esportiva degudes a la pandèmia de COVID-19 la Federació Catalana de Bàsquet (FCBQ) s’ha esforçat en fer palès allò que tant ella mateixa com tots i cadascun dels clubs que la formem hem estat reclamant de fa molt de temps: que l’esport de base, i en concret el bàsquet, no només té un registre extraordinàriament baix de casos de contagi, sinó que sobre tot és una eina fonamental per millorar la salut, tant física com mental, de les persones que el practiquen.

S’han intentat contactes, a tots els nivells, amb les autoritats esportives i polítiques catalanes, que en alguns casos han semblat poder tenir algun ressò, però en la pràctica no s’han palesat en cap acció significativa més enllà de bones paraules. El clam ha anat ressonant més fort, i tant la pròpia Federació com els clubs que la formem, juntament amb federacions i clubs d’altres esports, hem endegat iniciatives com la campanya “JA N’HI HA PROU!” per reclamar de forma més contundent un reconeixement, explícit i amb fets, de les bondats de l’esport per la prevenció de la malaltia. Tanmateix, ha estat, com se sol dir, clamar al desert.

Mentrestant, altres clubs del nostre país i del nostre entorn podien si més no tenir els seus primers equips competint, gràcies a participar en competicions d’àmbit estatal (EBA o superiors) que, degut a això, gaudeixen de la mateixa consideració que les professionals tot i no ser-ho en la majoria dels casos.

De manera semblant, a altres comunitats autònomes les seves màximes categories respectives, anomenades de forma genèrica “Liga Nacional de Primera División”, es podien disputar per la mateixa raó: estar vinculades a la FEB malgrat ser organitzades per les Federacions Autonòmiques. És el cas, sense anar més lluny, de la veïna Comunitat Valenciana, que porta competint en la seva categoria equivalent a la Copa Catalunya des del mes d’octubre.

A Catalunya, tanmateix, la categoria equivalent no es trobava “sota el paraigua” de la FEB sinó que es considerava des de fa anys una competició deslligada de l’esmentada Primera División Española (tot i que al mateix nivell, immediatament inferior a la Lliga EBA, a la qual dóna accés en cas d’ascens). Això impedia que s’acollís a la consideració de competició estatal i, per tant, la deixava sotmesa al dictamen de les autoritats catalanes sobre la competició esportiva, dictamen que, com bé sabem, ha estat en el sentit de no permetre la seva disputa.

Tenint en compte això, i malgrat que ens trobem ja al febrer del segon any de la temporada oficial 2020-21, la FCBQ ha seguit buscant una sortida a la situació d’escac continu a què estàvem sotmesos els clubs amb representació a la màxima categoria del nostre país i, després de mantenir converses amb la FEB, s’ha arribat a l’acord d’aquesta reestructuració.

En la pràctica, doncs, la Copa Catalunya passarà a ser considerada una competició d’àmbit estatal i sotmesa per tant a les normes de la FEB i del Consejo Superior de Deportes (CSD) i, si més no per aquesta curta temporada, s’anomenarà oficialment “Campeonato de España de Primera División”. Això sí, comptarà amb unes bases de competició adaptades a la menor durada que podrà tenir.

ESTRUCTURA DE LA COMPETICIÓ

Diguem d’entrada que, com no podria ser d’altra manera, el que expliquem s’ha aplicat tant a la Copa Masculina com a la Femenina, i que el Ploms-Salle Reus tindrà l’honor de ser, junt amb el CN Terrassa, una de les dues entitats que podran comptar amb representació en ambdues categories.

Això sí, i degut al diferent nombre d’equips participants, la nova competició s’estructurarà també de manera diferent en ambdós casos. Comencem per la categoria femenina.

PRIMERA DIVISIÓ FEMENINA

Hi participaran 20 equips, dividits en quatre grups de 5 cadascun, anomenats respectivament 1A, 1B, 2A i 2B. El nostre equip ha quedat enquadrat al Grup 2A, que estarà format doncs pels següents equips:

CEEB Tordera
Femení Sant Adrià B
CEJ L’Hospitalet
AB Premià
Reus-Ploms Salle

Es jugarà pel sistema de lliga habitual, tots contra tots i a doble volta, per tant deu jornades, en principi entre els dies 6 de març (primer partit a Premià de Mar) i 22 de maig (a casa contra el Joventut l’Hospitalet).

El primer i segon classificat de cada grup disputaran la final a vuit, prevista entre els dies 28 i 30 de maig. Els dos primers classificats d’aquesta final a vuit tindran dret a participar a la fase final del Campionat d’Espanya i per tant a la possibilitat d’ascendir a Lliga Femenina 2.

Aquesta temporada, tal com va succeir la passada, no hi haurà descensos de Copa Catalunya a Primera Catalana. Això vol dir que, passi el que passi, el nostre equip tindrà dret a com a mínim repetir categoria la temporad que ve, la qual esperem que ja pugui ser “normal”.

A l’enllaç següent hi teniu el calendari previst pel grup on participarà el nostre primer equip femení:

Campeonato De España Primera Division Femenina – 02 A

PRIMERA DIVISIÓ MASCULINA

En aquest cas, seran 26 els equips participants i es distribuiran també en cinc grups de cinc equips i un de sis. En aquest cas els grups es numeren simplement de l’1 al 5. El nostre equip Sènior A Masculí competirà al Grup 3, format per aquests cinc equips:

CB Sant Boi
Basket Almeda
CB Tarragona B
CEB Pallejà
Reus-Ploms Salle

El sistema de competició i les dates seran iguals que en categoria femenina. El campionat començarà pels nostres el 6 de març, a casa contra el Sant Boi, i acabarà el 23 de maig a la pista del Pallejà. Pel que fa a la final a vuit, en haver-hi un grup més, a la competició masculina seran el primer classificat de cada grup i els tres millors segons els que tindran dret a participar-hi. Els possibles ascensos dependran com sempre del que passi a la competició immediatament superior, en aquest cas la Lliga EBA, i evidentment no hi haurà tampoc descensos a Primera Catalana igual que a la categoria femenina.

En aquest enllaç, hi teniu també el calendari previst del grup on s’enquadra el nostre equip:

Campeonato De España Primera Division Masculina – 03

No cal dir que us anirem mantenint al corrent del que es vagi sabent al voltant d’aquesta i, per suposat, de la resta de competicions de totes les categories que, esperem, es puguin com a mínim disputar encara que sigui de forma adaptada a la limitació de dates. Malauradament, en aquestes no es pot aplicar la mateixa solució que, esperem, podrà desencallar la Copa Catalunya. Mentrestant, i com sempre, mantindrem la nostra activitat en la mesura que puguem i, sobre tot, ens permetin.

SALUT I BON BÀSQUET!!!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Accessos Ràpids

logo 3 LQ

logo 3 LQ

logo 3 LQ

Entrades Anteriors