El consum de tabac disminueix el rendiment físic i mental.

15/12/2010

Sigueu intel·ligents. NO FUMEU.

El fum del tabac conté unes 5.000 substàncies tòxiques que provoquen importants alteracions en el nostre organisme, per aquest motiu la OMS (Organització Mundial de la Salut) considera que les persones fumadores pateixen una malaltia anomenada tabaquisme. El tabaquisme és una complexa síndrome (grup de malalties) que provoca un dany progressiu i multisistèmic (afectació de molts òrgans i sistemes del nostre cos). Aquesta informació no crec que sorprengui a ningú, es a dir la majoria de fumadors avui dia són plenament conscients d’aquests efectes. La pregunta és, perquè segueixen fumant ?. La resposta es diu nicotina, que és la droga responsable de l’addicció al tabac de tots els fumadors. La nicotina estimula la alliberació de neurotransmissors (dopamina i adrenalina) que entre d’altres accions provoquen la sensació de plaer que acompanya al fet de fumar. Aquesta substància s’absorbeix ràpidament a nivell pulmonar i arriba al cervell en menys de 20 segons i tarda unes 2 hores de promig en ser eliminada pel ronyó després de la seva inhalació.

El percentatge de fumadors ha disminuït al nostre entorn. Actualment a Catalunya fuma el 29.4% de la població general. Però, hi han dues dades preocupants, per un costat s’ha incrementat la proporció de dones fumadores i, per l’altre, no disminueix el consum de tabac en els joves. Precisament, la població jove és la més fràgil i sensible a les dures campanyes publicitàries de les companyies tabaqueres. Saben perfectament que un noi jove que comença a fumar és un futur client adult i addicte al tabac durant la resta de la seva vida encara que no sigui tan llarga com la d’una persona sana no fumadora.

Els fumadors corren un elevat risc de contraure nombroses malalties, entre les quals destaco, per la seva gravetat, les cancerígenes (càncer de laringe, pulmó, bufeta urinària, etc.), les cardiovasculars (infart cardíac, arteriosclerosi, hipertensió arterial, etc.) i les pulmonars (faringitis crònica, bronquitis crònica, emfisema pulmonar, etc.). La majoria afecten a persones adultes que han estat durant molts anys companyes inseparables del tabac. Per això, aquesta realitat preocupa relativament poc a la gent més jove. No obstant, el que potser no és tan conegut per la població, és que el tabac també genera danys més immediats amb un important impacte sobre la pràctica d’exercici físic, especialment l’esportiu. Per entendre’ns el tabac pot acabar amb la capacitat de practicar esports.

L’exigència física que suposa realitzar determinats esports empitjora notablement el risc de patir trastorns originats pel fet de fumar de forma habitual. La combinació esforç físic i tabac posa en perill la nostra salut, especialment la dels esportistes joves. Esta comprovat científicament que s’incrementa la tensió arterial i es produeixen una sèrie de canvis en els vasos sanguinis que afavoreixen l’aparició de problemes cardiovasculars i neurovasculars, que en alguns casos poden comportar gravetat extrema. També està estudiat que el binomi tabac i exercici intens redueix el intercanvi d’oxigen des del pulmó cap els teixits i facilita l’aparició de fenòmens inflamatoris a nivell pulmonar. Per altra banda, també està demostrat que a mesura que augmenta el temps i el consum de tabac (història personal de tabaquisme superior a 6 mesos), baixa el rendiment físic dels esportistes fumadors en comparació amb els no fumadors. Altres anomalies observades i relativament freqüents, poden ser: espasmes bronquials, taquicàrdia, mareig, lipotímia, mal de cap, etc.

La idea de que si fumo i faig esport, contraresto els efectes nocius del tabac és falsa. Ja heu vist que precisament pot passar tot just el contrari. El tabaquisme és la segona causa de mort a nivell mundial, segons la OMS moren anualment més de 5 milions de persones.

Si us plau. No sigueu imprudents. Deixeu de fumar. Totes aquestes defuncions serien evitables si la gent no fumes. Aquest missatge va dirigit als joves fumadors que practiquen esport i en especial als que juguen a bàsquet a casa nostra. NO SIGUEU TAN INNOCENTS I INCONSCIENTS DE SEGUIR FUMANT.

Ben cordialment,

Xavi Aguilar (metge, pneumòleg, aficionat al bàsquet, molt preocupat pels joves que consumeixen el puto tabac).

Accessos Ràpids

logo 3 LQ

logo 3 LQ

logo 3 LQ

Entrades Anteriors